KİTABIN ADI | GÜNEŞE DÖN YÜZÜNÜ |
KİTABIN YAZARI | AYŞE KULİN |
YAYIN EVİ VE ADRESİ | REMZİ KİTABEVİ (CAĞALOĞLU-İSTANBUL) |
BASIM YILI | 2000 |
1.KİTABIN KONUSU: Emine adında küçük bir kızın Atatürk’e ve Cumhuriyet’e karşı duyduğu vatani duygular.1940’lı yılları ihtiyar Türk insanının sahip olduğu düşünce.
2.KİTABIN ÖZETİ: Emine ilkokul’a giden küçük bir kızdır.O yaşta Atatürk düşüncesini benimsemiş, Cumhuriyete karşı tutkusunu geliştirmiştir.On Kasım,Cumhuriyet vb. Milli Bayramlar’da içinde bulunan vatan aşkı onu ağlandırrarak duygulandırır.Okulda öğrenci andını dimdik, yüksek sesle her sabah Emine okurdu.Ona en yakın insan dedesiydi.Dedesi köyde yaşayan bir ihtiyardır.Kendisi çiftçilik yapar.Emine’yi çok sever.Emine geceleri dedesiyle uyurdu.Bir gün dedesine Atatürk ve Cumhuriyet hakkında düşüncelerini vurgulamak ister.Cumhuriyet’i, Atatürk ilkelerini anlatmaya başlar.Dede kaşlarını çatar ve bu hususla ilgli konuşmak istemez.Emine şaşırır.Çünkü dedesi Atatürk’ü sevmiyordu. Vatanlarını kurtaran onlara Cumhuriyet’i armağan eden ,Emine için Tanrı’dan sonra gelen bu kahraman ismini duymak istemiyordu.Emine dedesinin hastalandığını düşünür.Anneannesi, dedesinin Osmanlı içinde büyüdüğünü , mecliste çalıştığını , o devrin insanı olduğunu söyler.Emine böylece ilk düş kırıklığını yaşar.Ankaray’a okuluna annesinin yanına dönmek ister.
3.KİTABIN ANA FİKRİ: Cumhuriyet sevgisini küçük yaşlarda çocuklara aşılatmalıyız ki ilerde bunun bilinci sağlam temeller üzerinde kalsın.
EMİNE: İlkokul iki’ye giden küçük bir kızdır. Cumhuriyet’i ve Atatürk’ü çok sever.Dedesine bazı şeyler anlattıktan sonra büyük hayal kırıklığına uğrar.
DEDE: Bir Osmanlı hayranıdır.Emine’nin anlattıklarını reddeder.1940’lı yılların bir özelliği de Cumhuriyet sevgisinin yerleştirilmeye çalıştırılması özel olduğundan henüz bunun bilincinde değildir.
5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER: Kitap, Ayşe Kulin’nin akıcı, anlaşılır üslubuyla yazılmıştır.Her yaştan insana hitap eden bir kitaptır.
6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
AYŞE KULİN,Arnavutköy Amerikan kız koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör muhabir olarak çalıştı.Uzun yıllar televizyon,reklam ve sinema yapımcısı,sanat yönetmeni olarak görev yaptı.
ESERLERİ:Güneşe Dön Yüzünü, Gülizar,Adı: Aylin, Bir Tatlı Huzur,Sevdalinka,Füreya adlı yayınlarıdır.