Kızıl Elma

KİTABIN ADI: KIZIL ELMA
KİTABIN YAZARI: CENGİZ AYTMATOV
YAYINEVİ VE ADRESİ: ÖTÜKEN
BASIM YILI: 1985

1.KİTABIN KONUSU         :

İsabiekov adında bir adamın karısı Sabira ile ayrıldıklarını kızları Anara’ya anlatmaya çalış masını konu alıyor.

2.KİTABIN ÖZETİ              :

İsabiekov ve karısı mizaç uyuşmazlığı nedeniyle ayrılırlar. İsabiekov ayrıldıklarını kızı Anara’ya anlatmak zorundadır ancak bunu bir türlü yapamaz. Konuyu evde değil bir kır gezisinde açmayı uygun bulur. Kızının kendisiyle kalacağını düşünür. Kızının canı çok sıkkındır.

Bir sonbahar günüdür. Birden Anara’nın sevinç çığlığını duyar. Koskoca kıpkırmızı bir elma bulmuştur. İsabiekov elmayı görünce kendisinin de yine böyle , bu yerde elmayı bulduğu anı hatırlar.

Savaştan sonra , şimdi öğretmenlik yaptığı Tarım Enstütüsü’nde okumak için şehre gelir. Şehirde adını dahi bilmediği bir kıza aşık olur ve bulduğu kızıl elmayı ona vermek ister. Bir sabah , yine böyle bir sonbahar gününde , cesaretini toplar ve ona ilan-I aşk eder kızıl elmayla . Kız hiç umursamaz bile. İşte o an yıkılır. Yıllar sonra kızıl elmasını kabul edecek birini bulur , eşi Sabira’yı.

3.KİTABIN ANA FİKRİ      :

Hayatta her şeyinizi asla bir olguya bağlamayın , daima alternatifler oluşturun.

4. KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

İsabiekov : Çok seven ama pek belli etmeyen biri.

Sabira : İsabiekov’un eşi çok güzel , duygusal bir kadın.

Anara : Ailenin tek çocuğu.

cengiz-aytmatov5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER:

Olaylar sade bir dille ama ayrıntılı olarak işlenmiş.

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:

Aytmatov ,Cengiz (d. 12 Aralık 1928 , Şeker Kırgız ÖSSC) , yazar , çevirmen ve gazeteci.

Yazarlığa 1952’de başladı , 1959’da Kırgız’da Pravda muhabiri oldu. Povesti gor I stepey ( 1962 ; Dağlar ve Steplerden Masallar ) adlı öykü değerlendirmesiyle büyük ün kazandı. Bu değerlendirme 1963’te Lenin Ödülü aldı. En önemli yapıtları arasında ,Trudnaya pereprava    ( 1956 , Zorlu Geçit ) , Litsum klitsu ( 1957 ,Yüzyüze  ) , Proşçay , Gulsari ! ( 1966 ;Kopar zincirlerini Gülsarı , 1969/ Gülsarı , 1973 , 1980/ Elveda Gülsarı , 1973 , 1983 , Beli prohod  (1970 ; Beyaz Gemi , 1970 ) ve Pervi uçitel ( 1961 Öğretmen Duyşen , 1968 , 1971/ İlk Öğretmenim , 1982 ) sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir